نماد سایت آکادمی ام اس

راجع به مشکلات شناختی در ام اس چه می دانید؟

علت مشکلات شناختی در ام اس در اصل، ضایعات مغزی ناشی از آسیب وارده بر عصبها است

علت مشکلات شناختی در ام اس در اصل، ضایعات مغزی ناشی از آسیب وارده بر عصبها است

اگرچه اختلالات شناختی در حدود نیمی از بیماران مبتلا به ام اس از علائم اصلی ام اس است، اما گاهی به خوبی مورد ارزیابی یا درمان بهینه قرار نمی‌گیرد، و این یکی از نیازهای رفع نشده مهم بیماری ام اس است. با توجه به تاثیراتی که مشکلات شناختی در ام اس بر کیفیت زندگی بیماران می‌گذارد، شناسایی زود‌رس این مشکلات خواهد توانست به ارتقاء بهزیستی بیماران کمک کند.

مشکلات شناختی در ام اس (مولتیپل اسکلروزیس)

تقریباً نیمی از مبتلایان به ام اس (40 تا 65 درصد)، در طی دوره بیماری خود به نوعی، تغییر در توانایی‌های شناختی را تجربه می‌کنند. مشکلات شناختی در ام اس معمولا به حافظه، توجه پیچیده، سرعت پردازش اطلاعات، و عملکردهای اجرایی مربوط می‌شود. تغییر در توانایی‌های شناختی از نظر شدت می‌تواند از خفیف تا متوسط باشد، ولی حتی درجات خفیف آن نیز زندگی شخصی و شغلی فرد را تحت تأثیر قرار ‌می‌دهد. لازم به ذکر است که همه مشکلات شناختی در ام اس ناشی از ضایعات ایجاد شده در مغز نیستند، بلکه عواملی مانند عوارض جانبی داروها، کمبود خواب، افسردگی، اضطراب، استرس و خستگی نیز در بروز آن نقش دارند. این مقاله به طور مختصر اختلالات شناختی رایج در ام اس را مورد بررسی قرار داده و به راهکارهای مقابله با آن پرداخته است.

شناخت و مهارت های شناختی

اصطلاح “شناخت” به گروهی از فرایندهای ذهنی شامل پردازش اطلاعات، حافظه، زبان، تفکر، درک بصری، مهارت های فضایی، مهارت های محاسبه و عملکردهای اجرایی اشاره دارد. این مهارت های شناختی به ما امکان می‌دهند که بتوانیم تمرکز و توجه کنیم، چند کار را با هم انجام دهیم، مطالب جدید را باد گرفته، به خاطر بسپاریم، استدلال کنیم، مشکلات را به طریق منطقی حل کنیم، برنامه ریزی داشته باشیم و بر فعالیت‌های خود نظارت کنیم، زبان را درک کرده، از آن استفاده کنیم، اشیاء را از هم تشخیص دهیم، اجزاء سازنده چیزی را مونتاژ کنیم، در مورد بعد مسافت قضاوت کنیم و بسیاری کارهای دیگر. میزان توانایی در این مهارت ها در افراد مختلف متفاوت است، و هر کس می‌تواند در برخی ضعیف یا قوی تر باشد. اما قدرت شناخت فرد در صورتی طبیعی تلقی می‌شود که وی بتواند به کمک مهارت های شناختی، در حد کفایت از عهده زندگی روزمره خود برآید.

مشکلات شناختی در ام اس

همانطور که در مورد سایر علائم ام اس صادق است، علائم شناختی نیز در همه بیماران یکسان نیست. خوشبختانه، این علائم غالبا خفیف، و شامل اختلال در یک یا دو زمینه عملکرد شناختی است. بعلاوه، از روی وجود برخی از علائم شناختی در یک فرد نمی‌توان قضاوت کرد که وی سایر علائم را نیز تجربه می‌کند. رایج ترین مشکلات شناختی در ام اس شامل موارد زیر است:

معمولا عملکردهای خاصی از جمله هوش عمومی، حافظه طولانی مدت، درک بینایی، و درک روابط فضایی کمتر تحت تاثیر بیماری ام اس قرار می‌گیرد.

 

ارتباط مشکلات شناختی در ام اس با سایر عوامل بیماری

اختلال در عملکرد شناختی با تعداد و ناحیه ضایعات مغزی و آتروفی مغزی ارتباط دارد. بین مشکلات شناختی در ام اس و سایر ویژگی‌های این بیماری رابطه ضعیفی برقرار است. به این معنی که ممکن است فردی بدون هیچ نوع محدودیت جسمی دارای اختلالات قابل توجه شناختی باشد، و برعکس. بعلاوه:

 

شناسایی مشکلات شناختی در ام اس

 

علائم اختلال عملکرد شناختی در ابتدا جزئی است و توسط خود بیمار، یا اطرافیان وی مشاهده می‌شود. این علائم ممکن است سبب بروز مشکل در موارد زیر شوند:

 

ارزیابی مشکلات شناختی در ام اس

از آنجا که مشکلات شناختی در ام اس می‌تواند کیفیت زندگی، روابط، اشتغال و تحصیل فرد را متاثر کند، شناسایی، ارزیابی و درمان به موقع آن مهم است. در صورتی که علائم اولیه اختلالات شناختی در بیمار شناسایی شود، باید بلافاصله با پزشک در میان گذاشته شود. پزشک پس از انجام یک آزمایش غربالگری کوتاه، ممکن است بیمار را برای ارزیابی جامع تر به متخصصین آموزش دیده (شامل متخصص مغز و اعصاب، آسیب شناس گفتار / زبان، کاردرمانگر) ارجاع دهد. عملکرد شناختی فرد با استفاده از آزمایش‌هایی برای ارزیابی کامل زمینه های عملکرد شناختی بررسی می شود. ممکن است آزمایش‌ها طولانی باشد، ولی برای تعیین عملکردهایی که دچار اختلال شده اند، و برای بررسی سایر دلایل احتمالی مانند داروها، خستگی، تغییرات خلقی (افسردگی، اضطراب، استرس) لازم است.

ام آر آی (MRI)

در تشخیص اختلالات شناختی از ام آر آی برای بررسی حجم ضایعات و محل آنها و همچنین آتروفی مغز استفاده می‌شود. MRI همچنین، می‌تواند احتمال بدتر شدن ضایعات و افزایش ناهنجاری‌ها را پیش بینی کند.

درمان اختلالات شناختی در ام اس

در اینجا استراتژی های مختلفی که برای کمک به بهبود عملکرد شناختی در ام اس موجود است، به طور خلاصه، معرفی و توضیح داده می‌شود:

 

درمان های اصلاح کننده بیماری (Disease-Modifying Therapies)

درمان‌های اصلاح کننده بیماری میتوانند از ایجاد ضایعات جدید در مغز جلوگیری کنند. برخی مطالعات انجام شده فواید این درمان‌ها را در محافظت از عملکردهای شناختی نشان داده‌اند و همچنین، برای استفاده در ام اس عود کننده مورد تایید FDA هستند. برای تعیین دقیق تر اثربخشی آنها در زمینه مشکلات شناختی در ام اس، مطالعات بیشتری مورد نیاز است.

 

داروها و مکمل ها

متخصصین امیدوارند که تجویز داروهای آلزایمر بتواند برای بیماران ام اس نیز مفید باشد. برخی از این داروها از فعالیت آنزیمی که پیام رسان عصبی استیل کولین را تجزیه می‌کند، جلوگیری می‌کنند. مطالعاتی که بر روی داروهای آلزایمر (مانند ریواستیگمین) و همچنین، داروی دونپزیل صورت گرفته، هنوز به نتایج واضحی نرسیده است. همین موضوع در مورد مکمل عصاره گیاهی جینکو بیلوبا (Ginkgo Biloba) نیز صادق است.

 

توانبخشی شناختی

بر اساس نتایج ارزیابی‌ها، و شناسایی نقاط ضعف و قوت عملکرد شناختی، ممکن است برنامه توانبخشی شناختی توصیه شود. توانبخشی شناختی شامل فعالیتهای بازتوانی و جبرانی است.

فعالیت های بازتوانی

این دسته فعالیت‌ها معمولا شامل تمریناتی برای یادگیری و حافظه، به شرح زیر است:

 

فعالیت های جبرانی

هدف از این دسته فعالیت ها کمک به جبران عملکردهایی است که دیگر خوب کار نمی‌کنند و می‌توانند شامل موارد زیر باشند:

 

چشم انداز مشکلات شناختی در ام اس

در حال حاضر راه مطمئنی برای بازگرداندن مغز و مسیرهای پیچیده و اتصالات متنوع آن به وضعیت طبیعی وجود ندارد. محققان فعالانه در تلاش هستند تا روشهای مختلف تقویت ساختارهای آسیب دیده مغز، ترمیم و بازسازی میلین، و حتی بازسازی رشد عصب (آکسون) را امتحان کنند. این گزینه ها مطمئنا آینده بیماری را روشن می‌کنند، ولی کاری که در حال حاضر برای به حداقل رسانیدن مشکلات شناختی در ام اس می‌توان انجام داد، شامل کنترل عوامل موثر در تشدید و جلوگیری از عود بیماری، مدیریت چالشهای موجود، کنار آمدن با تغییرات ایجاد شده، و استفاده از راهکارهای موجود برای غلبه بر مشکلات شناختی است.

منابع: ۱۲۳

 

5/5 - (2 امتیاز)
خروج از نسخه موبایل