دارو های ام اس

اکستاویا

اکستاویا یک داروی اصلاح کننده برای درمان ام اس عود کننده بهبود یابنده است. برای کاهش تعداد دفعات و شدت عودهای بیماری، اکستاویا را به صورت یک روز در میان زیر پوست خود تزریق کنید. این دارو تعداد عودها را تا حدود 30 درصد کاهش میدهد. عوارض جانبی این دارو شبیه آنفلوانزا و برخی واکنشهای پوستی در محل تزریق است.

اکستاویا برای چه مواردی در ام اس کاربرد دارد؟

اکستاویا یک داروی اصلاح کننده بیماری برای عود ام اس است. با مصرف این دارو تعداد عودهای بیماری نسبت به زمانی که هیچ درمانی دریافت نمیکردید، کاهش مییابد. همچنین هر عود شدت کمتری خواهد داشت.

این آمپول یک DMD نسبتا موثر است؛ در آزمایشهای بالینی افرادی که اکستاویا دریافت میکنند، نسبت به افرادی که شبه دارو مصرف کردهاند، 30 درصد عود کمتر دارند. در آزمایشات بالینی اسکن MRI نشان داد افرادی که اکستاویا دریافت کردهاند، ضایعات کمتر و کوچکتر از ام اس داشته یا هیچ ضایعه جدیدی نداشته اند.

اکستاویا همچنین ممکن است که سرعت پیشروی به سمت ناتوانی ناشی از ام اس را کاهش دهد.

چه کسانی میتوانند اکستاویا دریافت کنند؟

اکستاویا را میتوان برای بزرگسالان مبتلا به ام اس فعال عود کننده بهبود یابنده تجویز کرد. این دارو از سال 2009 برای استفاده تایید شده است، اما فقط توسط متخصص مغز و اعصاب قابل تجویز است.

موارد منع مصرف اکستاویا

بسیار مهم است که اگر مشکل سلامتی دیگری دارید یا داروی دیگری مصرف میکنید، با پزشک ام اس خود در میان بگذارید. اگر افسردگی شدید یا افکار مربوط به خودکشی دارید، اکستاویا مناسب شما نخواهد بود.

بارداری و آمپول اکستاویا

تجویز اکستاویا در دوران بارداری و شیردهی بسیار محتاطانه انجام میگیرد. با این حال ثبت بارداری و آزمایشات بالینی در این زمینه نشان میدهد که هیچگونه ریسک بیشتری برای سلامت مادر و نوزاد با مصرف اکستاویا گزارش نشده است.

اگر قصد اقدام برای بارداری را دارید، با پزشک ام اس یا متخصص مغز و اعصاب در این زمینه صحبت کنید که آیا میتوانید تا زمان بارداری به مصرف اکستاویا ادامه دهید.

اگر در حین استفاده از اکستاویا باردار شده اید، ممکن است متخصص مغز و اعصاب به شما توصیه کند که مصرف آن را قطع کنید. این موضوع به میزان فعال بودن ام اس شما و خطرات و مزایای دارو برای شما و نوزاد بستگی دارد.

زنان معمولا در دوران بارداری عود کمتری را تجربه میکنند، بنابراین ممکن است ادامه مصرف اکستاویا ضروری نباشد. با این حال اگر مصرف اکستاویا در دوران بارداری متوقف شود، رسیدن به اثربخشی کامل چندین ماه طول میکشد و ممکن است در چند ماه اول بعد از زایمان، عود را کاهش ندهد.

در دستورالعملهای مربوط به بارداری، مصرف اکستاویا در دوران شیردهی در صورت لزوم بی خطر است.

چگونه اکستاویا دریافت کنم؟

اکستاویا را به صورت روز در میان زیر پوست تزریق کنید. این دارو به صورت پودر و محلول عرضه می شود که دقیقا قبل از تزریق ترکیب می شوند. پرستار ام اس نحوه تزریق را به شما آموزش میدهد، درباره موارد کاربردی به شما مشاوره، آموزش و پشتیبانی می دهد.

برای اینکه به بدن خود اجازه دهید به اکستاویا عادت کند و عوارض جانبی آن را کاهش دهید، ممکن است پزشک توصیه کند که با دوز کمتری تزریق اکستاویا را شروع کنید و به تدریج تا رسیدن به دوز کامل، آن را افزایش دهید.

با مصرف اکستاویا چه عوارض جانبی ممکن است داشته باشم؟

شایعترین عوارض جانبی اکستاویا عبارتند از:
● علائم شبه آنفولانزا مانند سردرد؛ درد و سفتی عضلات، تب یا لرز به دنبال تزریق
● واکنشهای محل تزریق
به هنگام شروع مصرف اکستاویا به احتمال زیاد این علائم را خواهید داشت. اکثر افراد عوارض جانبی خفیف تا متوسطی را تجربه میکنند که به مرور زمان از بین میرود. یک متخصص مغز و اعصاب ممکن است روش های از جمله موارد زیر را برای کاهش عوارض جانبی پیشنهاد دهد:
● برای کمک به کنترل علائم شبه آنفولانزا تغییر ساعت تزریق اکستاویا ممکن است مفید باشد، به صورتی که در زمان بروز بدترین علائم، شما در خواب باشید.
● برای کمک به کاهش تب، میتوانید پاراستامول یا ایبوپروفن را قبل از تزریق و در فواصل 4 تا 6 ساعت بعد از تزریق در صورت نیاز مصرف کنید.
عوارض جانبی شایع (بیش از یک نفر در هر 100 بیمار)
● علائم شبه آنفلوانزا
● سردرد
● واکنشهای محل تزریق
● ناهنجاری سلولهای خونی
● احساس ضعف یا خستگی
● مشکل خواب
● اسهال، حالت تهوع، استفراغ
● درد عضلانی یا مفصلی
● عفونتها
عوارض جانبی کمتر شایع (کمتر از یک نفر در هر 100 بیمار)
● تغییر در دوره قاعدگی زنان
● علائم عصبی، تغییرات خلقی و افسردگی
● ناهنجارهای کبدی
● عکسالعمل های آلرژیک
● مشکلات قلبی و فشارخون بالا
● ریزش یا کم پشت شدن موها
● آسیب به رگهای خونی کوچک که منجر به مشکلات کلیوی میشود
ارزیابی قبل از درمان
قبل از شروع مصرف اکستاویا، باید یک آزمایش خون برای اندازهگیری تعداد سلولهای خونی و بررسی عملکرد کبد انجام دهید.

ارزیابی در طول درمان

هنگام شروع درمان آزمایش خون برای اندازه گیری تعداد سلول های خونی و عملکرد کبد انجام می شود. این آزمایش در سال اول هر سه ماه یک بار و بعد از آن با دفعات کمتر انجام می شود.

در طی شیوع ویروس کرونا ممکن است آزمایش خون شما به صورت منظم انجام نشود، در مکان دیگری انجام گیرد یا به طور موقت متوقف شود. انجمن متخصصان مغز و اعصاب انگلیس خطرات و مزایای ارزیابی خونی برای کسانی که اکستاویا مصرف میکنند را بررسی کرده و یک حداقل برنامه ایمن را برای کلیه DMD ها در این دوره زمانی توصیه کرده است.

توصیه برای اکستاویا این است که اولین آزمایش خونی،سه ماه بعد از شروع مصرف دارو ضروری است، اما آزمایشهای بعدی میتواند به صورت موقت متوقف شود. در صورت بروز علائم جدید یا بدتر شدن بیماری ام اس باید به تیم پزشکی خود اطلاع دهید.

اکستاویا چگونه کار میکند؟

اینترفرونها پروتئیننهایی هستند که به طور طبیعی در سیستم ایمنی بدن وجود دارند. اینگونه به نظر میرسد که اینترفرون بتا با کاهش التهاب و پاسخ ایمنی به حملههای به میلین بدن عمل میکند.

تحقیقات

از آنجایی که این آمپول بسیار شبیه به بتافرون است، هیچ مطالعه اضافی مورد نیاز نبود. مطالعه زیر اولین اثر بتافرون را نشان داد:

گروه مطالعاتی IFNB در زمینه ام اس 1993 – بتافرون در مقایسه با شبه دارو

این آزمایش بالینی دو دوز متفاوت از بتافرون یا شبه دارو را در 372 فرد مبتلا به ام اس عود کننده بهبود یابنده مورد بررسی قرار داد. در مقایسه با شبه دارو، دوز بالاتر بتافرون در مدت دو سال میزان عود را تا 31 درصد کاهش داد.

سطح ناتوانی اندازهگیری شده توسط EDSS در گروه های دریافت کننده درمان و شبه دارو تغییر بسیار کمی داشت. دوز بالاتر بتافرون باعث کاهش ضایعات مغزی در MRI شد.

طرح اشتراک گذاری ریسک 2018 – اثربخشی طولانی مدت بتا اینترونها و کوپاکسون

این مطالعه در سال 2002 برای ارزیابی اثربخشی طولانی مدت بتا اینترفرون و کوپاکسون (گلاتیرامر استات) صورت گرفته است. بیش از 5000 نفر که آوونکس، کوپاکسون، اینترفرون یا ربیف استفاده میکنند، در مراکز مطالعاتی سراسر انگلستان استخدام شدند و سطح ناتوانی آنها (EDSS) به مدت 10 سال کنترل شد.

در ادامه تغییرات در سطح ناتوانی آنها با گروهی که هیچ درمانی دریافت نکرده بودند، مقایسه شد.این مطالعه نشان داد که داروهای اصلاح کننده بیماری، استفاده از عصا (EDSS 6.0) را 4 سال به تعویق میاندازند.

منبع این مطلب در این سایت است.

● اکستاویا چیست؟
اکستاویا یک داروی اصلاح کننده بیماری برای مبتلایان به ام اس عود کننده بهبود یابنده است.

● تاثیر اکستاویا بر درمان بیماری ام اس چگونه است؟
اکتاویا باعث کاهش تعداد دفعات و شدت عودهای بیماری ام اس میشود.

● شایعترین عوارض جانبی اکستاویا به چه صورت است؟
علائم شبه آنفلوانزا مانند تب و درد عضلانی و واکنشهای پوستی در محل تزریق

● مصرف اکستاویا در دوران بارداری امکان پذیر است؟
بسته به نظر پزشک و ضرورت نیاز بیمار مصرف اکستاویا ادامه مییابد یا متوقف میشود.

3.2/5 - (6 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن