چاقی و ام اس
مطالعات مرکز تحقیقات بیماریهای خود ایمنی در آمریکا نشان میدهد که چاقی در بروز بیماریهای خودایمنی نقش موثری دارد. همانگونه که در سراسر جهان شیوع بیماری ام اس رو به افزایش است، چاقی نیز در حال افزایش است. برخی دانشمندان بر این باورند که بین چاقی و ام اس ارتباط وجود دارد و افزایش معضل چاقی میزان شیوع ام اس را به ویژه در جهان غرب بالا برده است.
اضافه وزن به شیوه های مختلفی میتواند ام اس را تحت تاثیر قرار دهد. چاقی خطر ابتلا به ام اس را افزایش میدهد، علائم بیماری ام اس را شدیدتر و سختتر میکند، باعث عود مکرر و تسریع پیشرفت ام اس به سمت ناتوانی میشود. بنابراین با آگاهی از وزن خود و برداشتن گامهای کوچک برای سلامتی، شما در میتوانید تغییرات مثبتی را در روند بیماری و علائم آن مشاهده کنید.
ارتباط شاخص توده بدنی و ام اس
شاخص توده بدنی(BMI) یک روش مناسب برای فهمیدن این موضوع است که آیا وزن شما با قدتان متناسب است یا خیر. برای به دست آوردن شاخص BMI کافیست وزن خود به کیلوگرم را بر مجذور قد خود به متر تقسیم نمایید. عدد BMI را به چند دسته تقسیم میکنند و به طور کلی هر چه شاخص توده بدنی یا BMI شما بیشتر باشد، احتمال ابتلا به بیماری های گوناگون از جمله ام اس افزایش مییابد.
دستهبندی | شاخص توده بدنی (BMI) |
لاغر | کمتر از 18.5 |
نرمال | 18.5-25 |
اضافه وزن | 25-30 |
چاقی | بالاتر از 30 |
اگرچه این دستهبندی برای افرادی که اندام عضلانی دارند، نادرست است، اما به طور کلی برای درک اینکه وزن شما در محدوده سالم قرار داشته باشد، مناسب است. بهتر است بدانید اکثر دستهبندیهای BMI برای افراد بالغ طراحی شده است و برای خانمهای باردار یا شیرده و افرادی که بسیار ضعیف هستند مناسب نیست.
چاقی و خطر ابتلا به ام اس
مطالعات بسیاری نشان میدهد که چاقی به خصوص در دوران کودکی یا اوایل بزرگسالی، خطر ابتلا به ام اس را افزایش میدهد. نتایج یک مطالعه در سال 2016 نشان میدهد که جابجایی از محدوده اضافه وزن یعنی (BMI>25) به محدوده چاقی یعنی (BMI>30) به طور میانگین خطر ابتلا به ام اس را به بیش از 40 درصد افزایش میدهد.
محققان تعداد اندکی از ژن های مرتبط با چاقی را که با بیماری ام اس نیز ارتباط دارند، شناسایی کردهاند. یعنی اگر به صورت ژنتیکی احتمال چاقی بیشتری دارید، مستعد ابتلا به بیماری ام اس خواهید بود.
چاقی در کودکان
رابطه بین چاقی در کودکان با بیماری ام اس به ویژه در دختران بسیار زیاد است. این ممکن است بهدلیل اضافه وزن مربوط به گذر از دوران بلوغ در دختران باشد، که بهخاطر بالا بودن میزان هورمونها در این مدت است. نظریه دیگری این است که بافت چربی اضافه التهاب را تحریک میکند و احتمال ابتلا به ام اس افزایش مییابد. همچنین بافت چربی اضافه منجر به کاهش ویتامین D در بدن میشود، اگرچه تاثیر چاقی بر بیماری ام اس تنها از کمبود ویتامین D نشات نمیگیرد.
اگر سابقه بیماری ام اس در خانواده شما وجود دارد، توصیه میشود که خود و فرزندانتان در محدوده وزن سالم بمانید، مقدار زیادی ویتامین D دریافت کنید و از کشیدن سیگار خودداری نمایید.
چاقی و علائم ام اس
چاقی برخی از علائم ام اس را شدیدتر میکند و همچنین شما را در معرض خطر ابتلا به برخی دیگر از مشکلات غیر مرتبط با ام اس قرار میدهد. این شرایط که چند ابتلایی نامیده میشود، وضعیت سلامتی بیمار را پیچیدهتر می کند، درمان سخت و شرایط زندگی دشوار را به دنبال دارد. افراد مبتلا به ام اس که اضافه وزن دارند، در ارزیابی EDSS از ناتوانی، نمره بالاتری کسب میکنند. این ارزیابی نتیجه دوسویهای دارد، یعنی داشتن نمره EDSS بالاتر به معنی عدم تحرک کافی است. چرا که انجام فعالیت ورزشی موثر دشوار است، در حالی که پرخوری کار نسبتا سادهای است.
تاثیرات چاقی بر علائم ام اس
اضافه وزن مشکلات مثانه را افزایش میدهد، که ناشی از افزایش فشار بر روی لگن است و ممکن است باعث بی اختیاری شود. به طور کلی چاقی میزان درد را افزایش میدهد. اگر شما درد اسکلتی عضلانی داشته باشید، کاهش وزن به کاهش فشار بر روی بدن کمک میکند. کاهش وزن منجر به کاهش درد ناشی از علائم ام اس از جمله دردهای عصبی میشود. در صورتی که تمایل دارید که رژیم بگیرید می توایند به سایت آپ کوک مراجعه و از لیست غذاهای رژیمی استفاده کنید.
اضافه وزن و چاقی بر احساسات و روحیه افراد نیز اثرگذار است. احساس شرم و بی فایده بودن میتواند داشتن روحیه مثبت زندگی با بیماری ام اس و پایبند بودن به عادت های سالم را سختتر کند. از سوی دیگر اگر انتخابهای درستی در مورد سبک زندگی سالم داشته باشید، مشاهده میکنید که وضعیت عمومی شما رو به بهبود خواهد رفت. اگر تصمیم به کاهش وزن گرفتید، در مورد رژیم غذایی و فعالیت ورزشی مناسب با پزشک خود مشورت کنید.
چاقی و پیشروی ام اس
چاقی در بیماران مبتلا به ام اس با افزایش میزان دفعات عود کردن بیماری، تسریع پیشرفت آن و افزایش ناتوانی در هر سنی همراه است. بسیاری از افراد مبتلا به ام اس به دنبال رژیمهای غذایی خاصی هستند تا به آنها در مدیریت بیماری ام اس کمک کند. بیشترین مزیت داشتن رژیم غذایی خاص برای بیماران ام اس مدیریت وزن سالم است. داشتن وزن سالم خطر عود کردن بیماری را کاهش داده و با نمرات کمتر ناتوانی در ارزیابی EDSS همراه است.
وزن بیش از حد فشاری را بر روی عضلات و اسکلت وارد میکند که میتواند ناتوانی را فراتر آنچه ناشی از ام اس است افزایش دهد. بنابراین چاقی، درد و کم حوصلگی چرخه معیوبی را تشکیل میدهد که رهایی از آن دشوار است. اگر درد یا افسردگی موانعی برای کاهش وزن شما شده است یا برای تسلی روحی به پرخوری روی میآورید، برای شکستن این چرخه به دنبال کمک باشید. از یک دوست بخواهید شما را به ورزش کردن ترغیب کند و به دنبال درمان موثر برای درد، اضطراب یا افسردگی باشید.
اگر تجربهای در ارتباط با ام اس دارید میتوانید در بخش دیدگاهها با بقیه به اشتراک بگذارید.