آیا سرکه سیب میتواند به بیماری ام اس کمک کند؟
در حال حاضر بیماری ام اس درمان قطعی ندارد و هدف از تجویز دارو توسط پزشک، کند کردن پیشرفت بیماری، پیشگیری از حملات، و تسکین علائم بیمار است. بعضی از درمانهای خانگی نیز برای ام اس معرفی شده اند که طرفداران آن معتقدند در بهبود سریع حملات و مدیریت علائم موثرند. سرکه سیب یکی از این درمانهای خانگی است. اگر مایلید در این زمینه بیشتر بدانید، به خواندن ادامه دهید.
سرکه سیب و بیماری ام اس
مولتیپل اسکلروزیس(ام اس) یک بیماری خود ایمنی پیشرونده است که سیستم عصبی مرکزی (مغز و نخاع) را درگیر میکند و پزشکان و پژوهشگران پیوسته در صدد یافتن راههای متنوعی برای درمان آن هستند. در کنار درمانهای رایج، درمانهای خانگی متعددی نیز برای این بیماری معرفی شده است. اگرچه در اغلب موارد این درمانها مورد مطالعات آزمایشگاهی و بالینی قرار نگرفته اند، اما گفتگو در مورد آنها شایع است. سرکه سیب از مدتها قبل به عنوان یک درمان خانگی موثر در درمان بیماریها مورد توجه قرار گرفته، و با یک جستجوی ساده در گوگل میتوان به مقالات متعددی درباره آن دست یافت. سرکه سیب برای درمان ام اس نیز پیشنهاد شده، و با توجه به اینکه ممکن است بخشی از ذهن مبتلایان به ام اس را به خود مشغول نموده باشد، این مقاله به طور مختصر به بحث پیرامون آن پرداخته است.
ام اس نوعی بیماری خود ایمنی است که اعصاب مغز و نخاع را درگیر میکند
سرکه سیب و فواید آن
سرکه سیب از تخمیر آب سیب و با حضور مخمر و باکتری استوباکتر تولید میشود. این ماده در واقع نوعی پروبیوتیک است و مانند آب سیب دارای ویتامینها، بویژه ویتامینهای گروه B و پلی فنولها یا آنتی اکسیدانهای گیاهی است. حداقل از نظر تاریخی، اثرات درمانی فراوانی به این ترکیب قدرتمند نسبت داده میشود و بعضی از فواید آن موضوع تحقیقات علمی نیز قرار گرفته، که از آنجمله میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- کاهش قند خون
- ایجاد حس سیری
- کاهش خطر ابتلا به سرطان
- تسکین گلودرد
- درمان آکنه و زگیل
- کاهش علائم گوارشی مانند رفلاکس اسید معده
- کاهش قند خون و افزایش آنتی اکسیدانها (در حیوانات آزمایشگاهی)
سرکه سیب دارای خواص ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی نیز هست، و این مورد اخیر را ممکن است بتوان به بیماری ام اس ربط داد.
سرکه سیب از تخمیر آب سیب تولید، و فواید درمانی متعددی به آن نسبت داده میشود
مزایای احتمالی سرکه سیب در بیماری ام اس
خواص آنتی اکسیدانی
تحقیق در مورد خاصیت آنتی اکسیدانی و سایر مزایای احتمالی سرکه سیب در مراحل بسیار ابتدایی است و در حال حاضر، مدارک کافی برای حمایت از این فرض وجود ندارد. تا آنجا که ما بررسی کردیم، هیچ مطالعهای در مجلات پزشکی و علمی در مورد استفاده از این ماده غذایی در مدیریت علائم ام اس منتشر نشده است. با وجود این، برای افراد مبتلا به اختلالات عصبی مانند ام اس، آنچه میتواند نوید بخش باشد، احتمال موثر بودن سرکه سیب در مدیریت علائم مرتبط با دستگاه گوارش است، چون، طبق گفته انستیتو مراقبت و تحقیقات ام اس در پیتزبورگ، تقریباً دو سوم بیماران ام اس حداقل یک علامت گوارشی دارند که به مدت شش ماه یا بیشتر ادامه دارد.
اگرچه سرکهسیب به عنوان درمانی برای علائم دستگاه گوارش در افراد مبتلا به ام اس مورد مطالعه قرار نگرفته است، اما یک گزارش موردی در سال 2018 نشان داده است که پنج روز مصرف سرکه سیب توانسته است علائم ریفلاکس اسید را در یک بیمار زن 73 ساله مبتلا به بیماری پارکینسون (که مانند ام اس یک اختلال عصبی است)، به میزان 50٪ کاهش دهد. البته، در حال حاضر هر گونه مزیت ذکر شده برای سرکهسیب در ام اس بر اساس تئوریهای لرزان و اثبات نشده است. بنابراین، قبل از شروع استفاده از آن، باید حتما با پزشک خود صحبت کنید تا وی بتواند تعیین کند که آیا مصرف آن برای شما موثر خواهد بود یا خیر.
خواص غذایی
برای افراد مبتلا به بیماری ام اس، پیروی از یک رژیم غذایی مناسب بسیار اهمیت دارد. سرکه سیب از نظر دارا بودن ویتامینها (مخصوصا ویتامینهای گروه B) و مواد معدنی (پتاسیم، کلسیم، منیزیم، فسفر، و منگنز) میتواند در حفظ و تقویت سلامت عمومی موثر باشد. طرفداران پروپاقرص این ماده غذایی معتقدند که پتاسیم موجود در آن مخصوصا برای بیماران ام اس مفید است و توصیه میکنند که بیماران 2 قاشق غذاخوری سرکه سیب را به یک لیوان آب افزوده، با کمی عسل مخلوط، و 2 بار در روز به مدت چند روز بنوشند.
اما واقعیت این است که میزان توصیه شده پتاسیم در رژیم غذایی روزانه 4.7 گرم یا 4،700 میلیگرم است، در حالیکه 1 قاشق غذاخوری سرکهسیب دارای 11 میلیگرم پتاسیم است و از آن گذشته، چون بسیاری از غذاها حاوی پتاسیم هستند، کمبود آن در رژیم غذایی بسیار نادر است.
اثر دارونما (Placebo)
اگرچه گزارشهایی در مورد تاثیر سرکه سیب در کاهش علائم ام اس در دست است، اما پژوهشگران معتقدند که این اثرات در هیچ مطالعه علمی به اثبات نرسیده و آنرا به اثر دارونما (Placebo Effect) نسبت میدهند. اثر دارونما میتواند بخوبی قدرتمند باشد. و حتی زمانی که یک روش درمانی اثر واقعی ایجاد نمیکند، صرف اعتقاد به اینکه این دارو، داروی قدرتمند است، فرآیندهای خاصی را در مغز فعال میکند که به طور ناهشیار و در سطح سابلیمینال منجر به ایجاد تغییراتی در بدن، مانند تغییر در پاسخهای ایمنی و ترشح هورمونها میشود. بنابراین، اگرچه، مصرف این سرکه ممکن است بتواند در کاهش اشتها، کاهش وزن، یا کاهش قند و کلسترول خون موثر باشد، اما بر اساس اطلاعاتی که تا این زمان موجود است، علائم ام اس را درمان نمیکند. کما اینکه مکملهای ویتامینی و مواد معدنی نیز میتوانند سلامت عمومی فرد را تقویت کنند، اما هیچ مطالعهای نشان نمیدهد که این مکملها بیماری ام اس را کند، یا از حملات آن جلوگیری کنند.
طب سنتی چه میگوید؟
به طور کلی علمای طب سنتی بر این اعتقادند که پلاکهای بیماری ام اس ناشی از غلبه سردی و بویژه سودا در بدن است و در افرادی که طبع سرد دارند بیشتر دیده میشود. بر این اساس، مصرف افراطی غذاهایی که طبع سرد دارند شامل سرکه، ترشیجات، قره قروت و لبنیات (مخصوصا ماست و پنیر)، احتمال بروز بیماری را در این افراد افزایش داده، علائم بیماری را تشدید میکند. به این دلیل در طب سنتی به بیماران ام اس توصیه شده که از مصرف سرکه (و در کل غذاهای ترش) خودداری کنند و سرکه سیب نیز از این قاعده مستثنی نشده است. در مقابل، توصیه شده است که مصرف روزانه انجیر خشک خیس خورده، زیتون و روغن زیتون، زیره و خرما، بوییدن عطر گلهای گرم مانند گل محمدی یا گل نرگس، نوشیدن دمنوشهای سنبل الطیب، اسطوخودوس و گزنه، شربت زعفران، جنسینگ و گل بنفشه همراه عسل، مصرف گوشتهای گرم مانند گوشت بوقلمون یا کبوتر، و مصرف روزانه مخلوط جنسینگ، زعفران، هل، و عسل برای این افراد مفید است.
طب سنتی مصرف غذاهای سرد مانند سرکه را در بیماری ام اس مجاز نمیداند