گرما به هر شکلی که باشد، میتواند وضعیت افراد مبتلا به ام اس را تحت تاثیر قرار دهد و باعث بدتر شدن علائم ام اس شود. این گرما میتواند به خاطر گرم و مرطوب شدن هوا، در حین ورزش کردن، آفتاب گرفتن، دوش آب گرم یا هنگام تب باشد، چرا که همه این موارد با افزایش دمای بدن همراه است.در این مقاله میخواهیم در ارتباط با بیماری ام اس و گرما با هم باشیم.
حساسیت به گرما در بیماران ام اس علائمی مانند افزایش خستگی، تاری دید(که به آن پدیده Uhthoff نیز گفته میشود)، از دست دادن تعادل یا کاهش تمرکز و حافظه را به دنبال دارد.
چه عواملی باعث عدم تحمل گرما میشود؟
به عقیده پزشکان افزایش دمای بدن در بیماران ام اس باعث میشود سیگنالهای عصبی به طور موثری منتقل نشوند، به خصوص اگر رشتههای عصبی(یا لایه خارجی آنها، میلین) قبلا توسط این بیماری آسیب دیده باشد. رشته های عصبی آسیب دیده در چنین شرایطی پیامهای عصبی ارسالی و دریافتی از مغز را (از طریق تکانه های الکتریکی) با سرعت کمتری منتقل میکنند.
در واقع گرما باعث کاهش سرعت، تحریف یا متوقف شدن چنین ارتباطاتی بین مغز و نخاع میشود (این مشکل همچنین میتواند به خاطر آسیب مغزی در ناحیه تنظیم دمای بدن یا ناحیهای باشد که افزایش دما را با پاسخی مانند تعریق کنترل میکند).
اگرچه ارتباط ضعیف رشتههای عصبی علائم ام اس را بدتر میکند اما این شرایط موقتی است، تا زمانی که رشته های عصبی دوباره خنک شوند. تشدید علائم آسیبی به رشته های عصبی (دمیلینه شدن آنها) نمیزند و با خنک شدن فرد علائم کاهش مییابد.
چرا عدم تحمل گرما در بیماران متفاوت است؟
کم تحملی در برابر گرما در افراد مختلف متفاوت است که از جمله دلایل آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
● آستانه تحمل گرما در افراد مختلف متفاوت است، به طور مثال ممکن است فردی با یک پیادهروی سریع در دمای 32 درجه که دور از تابش مستقیم خورشید و همراه با خوردن یک نوشیدنی سرد باشد، دچار تشدید علائم نشود. در صورتی که فردی دیگر با فعالیتی سادهتر و در دمایی پایینتر از این، تشدید علائم را تجربه کند.
● شدت و نوع علائم در بیماران تفاوت بسیاری دارد، ممکن است برای یک بیمار با علائمی مثل سوزن سوزن شدن پا در حد یک آزردگی مختصر باشد و در برخی دیگر با ضعف و خستگی مفرط همراه باشد.
● زمان برگشت به حالت نرمال از شخصی به شخص دیگر تفاوت دارد، به همین سبب ممکن است بازگشت به وضعیت نرمال از حالت تشدید علائم در برخی افراد زمان بیشتری طول بکشد.
راهکارهایی برای مدیریت گرما
برای جلوگیری از تشدید علائم ناشی از گرما به افراد مبتلا به ام اس موارد زیر توصیه میشود:
● از محیط بیش از حد گرم و مرطوب و تابش مستقیم خورشید پرهیز کنید و اگر نمیتوانید از تهویه مطبوع و پنکه استفاده کنید.
● مایعات خنک بنوشید
● دوش آب خنک بگیرید
● در روزهای گرم از فعالیت ورزشی در فضای باز خودداری کنید
● در استخرهای آب سرد شنا کنید
● از محصولات خنک کننده مانند جلیقه یا گردنبند خنک کننده در حین ورزش استفاده کنید
● لباسهای خنک و گشاد بپوشید
به طور کلی شناخت عوامل تشدید کننده بیماری ام اس برای مبتلایان این بیماری بسیار اهمیت دارد، چرا که با داشتن آگاهی کامل میتوانید در هنگام بروز علائم تشدید کننده عامل به وجود آورنده آن را تشخیص دهید و نسبت به رفع آن اقدام نمایید.
منبع این مطالب از این سایت است
افزایش خستگی، تاری دید، از دست دادن تعادل و کاهش تمرکز و حافظه از اثرات ناشی از گرما در بیماران ام اس است.
چون افزایش دمای بدن سرعت انتقال سیگنالهای عصبی دریافتی و ارسالی از مغز را کاهش میدهد.
تفاوت در در آستانه تحمل گرما، شدت و نوع علائم بیماری