درمان ام اس

بیماری ام اس و فیزیوتراپی

ام اس یک بیماری نورولوژیک پیشرونده است که به اعصاب آسیب می‌رساند. این آسیب منجر به علائم جدی مانند بی حسی و گزگز، ضعف، درد عضلانی و مشکلات بینایی می‌شود. در برخی افراد ام اس تهاجمی است و به‌ سرعت پیشرفت می‌کند. در مقابل برخی افراد ابتلای خفیف‌تری دارند و در دوره‌های طولانی بی تحرکی، بیماری پیشرفت کندتری دارد. در هر صورت فیزیوتراپی می‌تواند قسمت مهمی از درمان افراد مبتلا به ام اس باشد. ادامه این مطلب که در رابطه با بیماری ام اس و فیزیوتراپی است را بخوانید تا بدانید که فیزیوتراپی چگونه می‌تواند به مدیریت ام اس کمک کند.

ضرورت فیزیوتراپی در مدیریت ام اس

یک فیزیوتراپیست برای ارزیابی مشکلات جسمی و بهبود حرکات و سایر عملکردهای بدن با افراد مبتلا به ام اس کار می‌کند. ورزش یکی از راه‌های انجام این کار است. فیزیوتراپی می‌تواند برای یافتن تمریناتی که نیازها و توانایی‌های خاص شما را برآورده می‌کند، مفید باشد. یک فیزیوتراپیست ممکن است تمریناتی پیشنهاد دهد که بر ناحیه خاصی از بدن تمرکز دارد یا کمک می‌کند اثر خاصی از ام اس خود را مدیریت کنید.

 

پزشک شما می‌تواند شما را به فیزیوتراپیست ارجاع دهد. یک فیزیوتراپیست مغز و اعصاب آموزش‌های تخصصی لازم در زمینه مشکلات و شرایط مربوط به اعصاب مانند ام اس داشته است. اگر امکان انتخاب دارید، فیزیوتراپیستی را انتخاب کنید که در مورد نیازهای افراد مبتلا به ام اس و درمان آنها اطلاعات بهتری داشته باشد. چنانچه با یک فیزیوتراپیست معمولی کار کرده‌اید و نتایج ناامید کننده‌ای داشته‌اید، شاید تجربه بهتری با یک فیزیوتراپیست عصبی داشته باشید.

چرا فیزیوتراپی برای ام اس مفید است؟

فیزیوتراپی معمولا زمانی توصیه می‌شود که مشکلی خاص یا علائم مستمر که بر فعالیت‌های روزمره، تحرک و استقلال فرد در انجام امور تاثیرگذار است، وجود داشته باشد. این کار برای هر سطحی از ناتوانی مفید خواهد بود، اما به طور ویژه در هنگام پیشرفت علائم جسمی یا بهبود یافتن از عود وضعیت بیماری بسیار ارزشمند است. این نوع درمان شامل تمریناتی برای تقویت عضلات و بهبود راه رفتن (نحوه راه رفتن) و تعادل و هماهنگی شماست. همچنین فیزیوتراپی برای آموزش استفاده از وسایل کمکی حرکتی مانند عصا، واکر و ویلچر نیز به کار می‌رود.

فیزیوتراپی حتی در مراحل اولیه درمان ام اس نیز مفید است و می‌تواند به شما کمک کند تا:

  • بیاموزید چگونه با بدن متغیر خود سازگار شوید و آن را حمایت کنید.
  • از تشدید علائم جلوگیری کنید.
  • قدرت و استقامت ایجاد کنید.
  • توانایی خود را بعد از عود بیماری به دست آورید.

صحبت با یک متخصص فیزیوتراپی به شما کمک می‌کند تا بهتر درک کنید که با پیشرفت بیماری، بدن شما چگونه تغییر خواهد کرد. یک فیزیوتراپیست شما را برای این تغییرات آماده می‌کند و به شما برای بهبود یا حفظ یک سبک زندگی سالم کمک می‌کند.

 

اگر بیماری ام اس بر روی ورزش‌ها و فعالیت‌هایی که قادر به انجام آن هستید تاثیر بگذارد، ممکن است روش‌های جدیدی برای تناسب اندام یا راه‌هایی برای تطبیق یافتن تمرینات ترجیحی با شرایط شما پیشنهاد شود. همچنین یک فیزیوتراپیست می‌تواند تمرینات خاصی را برای درمان و مدیریت مشکلات خاص مانند مشکل حرکتی، تعادل، طرز ایستادن یا خستگی ارائه دهد. مشکلات مثانه، درد و اسپاسم عضلانی نیز می‌تواند توسط فیزیوتراپیست مورد هدف قرار گیرد.

فیزیوتراپی در مراحل مختلف ام اس

فیزیوتراپی در مراحل مختلف بیماری و برای انواع ام اس مفید خواهد بود.

در زمان تشخیص

در زمان تشخیص اولیه ام اس، مهم است که برای ارزیابی پایه به یک متخصص فیزیوتراپی مراجعه کنید. این معاینه به درمانگر اجازه می‌دهد تا بداند توانایی بدن شما در حال حاضر چقدر است. بنابراین می‌تواند آن را با توانایی‌های آینده شما مقایسه کند. همچنین می‌توانید در مورد محدودیت های فیزیکی خود و سطح مناسب فعالیت‌های فیزیکی خود اطلاعات کسب کنید.

پس از ارزیابی اولیه ممکن است شما نیاز به تداوم جلسات فیزیوتراپی نداشته باشید. اما در صورتی که ام اس تهاجمی با سرعت پیشرفت بالا داشته باشید، احتمالا می‌خواهید فیزیوتراپی را ادامه دهید.

هنگام عود

عود که تشدید بیماری نیز نامیده می‌شود، دوره‌ای از بیماری ام اس با علائم بیشتر یا شدیدتر است. در این دوره ممکن است در کارهای روزمره مانند موارد زیر، مشکل بیشتری داشته باشید.

  • کار کردن
  • پخت و پز
  • پیاده روی
  • دوش گرفتن

فیزیوتراپیست با انجام معاینه و مقایسه آن با ارزیابی پایه شما، می‌فهمد که عود بیماری چگونه بر شما تاثیر می‌گذارد. بعد از عود باید درمان فیزیوتراپی را از سر بگیرید. این درمان به شما کمک می‌کند تا بخشی از نیروی از دست رفته خود در زمان عود را به دست آورید.

برای مبتلایان ام اس پیشرونده

اگر مبتلا به ام اس پیشرونده اولیه هستید، وضعیت عود را تجربه نخواهید کرد. در عوض بیماری شما به صورت تدریجی با زوال ثابت است. اگر مبتلا به این نوع ام اس هستید، از پزشک خود بخواهید شما را به یک فیزیوتراپیست ارجاع دهد. فیزیوتراپ به شما یاد می‌دهد چگونه تغییراتی را که تجربه خواهید کرد، جبران کنید. همچنین ممکن است لازم باشد نحوه استفاده از وسایل کمکی حرکتی مانند عصا و ویلچر را بیاموزید.

برای مبتلایان ام اس پیشرفته

افراد مبتلا به ام اس پیشرفته علائم شدیدی دارند. در بیشتر موارد، افراد مبتلا به ام اس پیشرفته غیر متحرک هستند. این بدان معناست که نمی‌توانند بدون کمک یک شخص دیگر یا یک وسیله موتوری حرکت کنند و راه بروند. همچنین افراد در این مرحله، با افزایش خطر ابتلا به سایر بیماری‌ها مانند پوکی استخوان یا صرع مواجه هستند. با این حال فیزیوتراپی برای این افراد نیز مفید خواهد بود. به عنوان مثال فیزیوتراپی می‌تواند به شما در آموزش نشستن مناسب، تقویت قدرت بالاتنه و حفظ توانایی استفاده از وسایل کمکی کمک کند.

دسترسی به فیزیوتراپی

دسترسی به فیزیوتراپی در هر شهر و منطقه‌ای متفاوت است. همچنین بسته به شرایط شما ممکن است نیاز به جلسات مداوم و یا تعداد جلساتی محدود داشته باشید. برای برخی افراد به دنبال عود شرایط جسمی ارائه می‌شود و برای برخی دیگر ممکن است به دنبال افزایش علائمی مانند افزایش اسپاسم عضلانی و مشکلات حرکتی توصیه شود.

گاهی فیزیوتراپیست حرکت‌هایی را به شما آموزش می‌دهد که می توانید بین جلسات فیزیوتراپی در خانه و به کمک یکی از اعضای خانواده انجام دهید. به صورت ایده آل باید هر از چندگاهی پیشرفت شما با این تمرینات کنترل شود، تا ارزیابی شود که چیزی برای شما مفید است و چه چیزی نیست. محل و نوع دریافت خدمات فیزیوتراپی بسته به شرایط بیمار یکی از سه گزینه زیر خواهد بود:

فیزیوتراپی بستری

اکثر افرادی که نیاز به فیزیوتراپی بستری دارند، به دلیل بیماری اس دچار سقوط یا نوعی آسیب شده‌اند. افراد مبتلا به ام اس پیشرفته نیز ممکن است در یک مرکز درمانی توانبخشی زندگی کنند و فیزیوتراپی را به عنوان بخشی از درمان خود دریافت کنند.

فیزیوتراپی سرپایی

معمولا خدمات فیزیوتراپی به صورت سرپایی در مطب فیزیوتراپیست یا یک مرکز درمانی انجام می‌شود. فیزیوتراپی سرپایی برای افرادی مناسب است که دوره نقاهت بعد از عود بیماری خود را می‌گذرانند و می‌توانند تغییرات فیزیکی ناشی از بیماری ام اس را کنترل نمایند.

فیزیوتراپی در منزل

برخی افراد که به دلیل خستگی زیاد و سایر علائم مرتبط با ام اس امکان مراجعه به فیزیوتراپی را ندارند، می‌توانند توسط یک فیزیوتراپیست در منزل خود ویزیت شوند. افرادی که به تازگی مبتلا به ام اس شده‌اند و می‌خواهند مقابله با تغییرات جزیی در توانایی‌های جسمی خود را یاد بگیرند، می‌توانند از خدمات فیزیوتراپی در منزل استفاده کنند. مراقبت و فیزیوتراپی در منزل برای افراد در مرحله ام اس پیشرفته نیز که توان حرکتی خود را از دست داده‌اند، مفید واقع خواهد شد.

 

برنامه درمانی خود را تهیه کنید

اگر به بیماری ام اس مبتلا هستید، با پزشک خود در مورد دوره درمان صحبت کنید تا در صورت نیاز شما را به یک متخصص فیزیوتراپی ارجاع دهد. بیماری ام اس در افراد مختلف متفاوت است، برخی افراد ممکن است به تمرینات خاصی واکنش خوب نشان دهند و برخی دیگر جواب نگیرند. با پزشک و درمانگر خود در مورد احساسات و علائم خود صادق باشید، تا برنامه مناسب شما را تهیه کنند.

 

اگر تجربه‌ای در ارتباط با ام اس دارید می‌توانید اینجا با بقیه به اشتراک بگذارید.

 

https://www.mssociety.org.uk/about-ms/treatments-and-therapies/physiotherapy

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.physio-pedia.com/MS_Multiple_Sclerosis&ved=2ahUKEwi-jr3chJvrAhVmx4UKHfvuA_EQFjAAegQIAxAB&usg=AOvVaw3lkoHJJ2OFrWUVXjibE14g&cshid=1597420323249

 

5/5 - (7 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن