دانستنی‌های ام اسزندگی با ام اس

تزریق واکسن آنفلوانزا و ام اس

تزریق واکسن آنفلوانزا و ام اس: آیا باید واکسن بزنید یا خیر؟

دوباره فصل آنفلوانزا رسیده است و مبتلایان ام اس در مورد دریافت یا عدم دریافت واکسن آنفلوانزا بحث میکنند و مردد هستند. در وهله اول باید گفت واکسن آنفلوانزا برای بیماران ام اس توصیه میشود، اما فقط در صورتی که آن را به صورت تزریق دریافت کنند و استروئید مصرف نکنند. طبق اعلام انجمن ملی ام اس (NMSS): “واکسن آنفلوانزای تزریقی که یک واکسن غیرفعال است، برای همه افراد بالای شش ماه توصیه میشود”. این مورد به صورت گسترده در افراد مبتلا به ام اس مورد بررسی قرار گرفته است و کاملا ایمن در نظر گرفته میشود. در این مقاله تمام تمرکز ما بر تزریق واکسن آنفلوانزا و ام اس است.

واکسن آنفلوانزای تزریقی ممکن است توسط افرادی که داروهای اینترفرون، گلاتیرامر استات، میتوکسانترون، ناتالیزوماب یا فینگولیمود دریافت میکنند، نیز استفاده شود. اما سوال مطرح شده این است که آیا واکسن برای کسانی که ناتالیزوماب یا فینگولیمود و.. استفاده میکنند، به همان اندازه موثر است؟

راهنمای عملی واکسیناسیون آنفلوانزا برای بیماران ام اس

متخصصان مغز و اعصاب با تکیه بر شواهد علمی در مورد عفونتها، استفاده از واکسن در بیمار ام اس را مورد بررسی قرار دادند. در نتیجه راهنمایی عملی را در رابطه با استفاده از واکسن و بیماری ام اس ارائه دادند، که پیامهای اصلی این راهنما به شرح زیر است:

  •  جلوگیری از عفونت از طریق واکسن بخش اصلی مراقبتهای پزشکی برای مبتلایان ام اس است.
  •  افراد مبتلا به ام اس باید طبق دستورالعملهای استاندارد واکسن دریافت کنند.
  •  قبل از دریافت هرگونه واکسن، باید با ارائه دهنده خدمات پزشکی در مورد هر داروی ام اس که استفاده میکنید صحبت نمایید.

انواع واکسن آنفلوانزا

در یک تقسیمبندی کلی دو نوع واکسن آنفلوانزا وجود دارد:

  • واکسن اول ویروس آنفلوانزای غیرفعال یا از بین رفته که از طریق عضله تزریق میشود.
  • واکسن دوم ویروس زنده ضعیف شده که تزریق داخل بینی از طریق اسپری است.

واکسن ضعیف شده زنده برای بیماران ام اس توصیه نمیشود. امکان ابتلا به آنفلوانزا از طریق واکسن تزریقی وجود ندارد، زیرا از ویروس مرده استفاده میکنند. برخلاف برخی اسپریهای بینی که از ویروس زنده و تکثیر شونده استفاده میکند. NMSS اسپری بینی را برای بیماران ام اس توصیه نمیکند.

در آمریکا ترکیب واکسنهای آنفلوانزا سالانه توسط مراکز کنترل و پیشگیری بیماریها (CDC) بررسی میشود و هر ساله برای مطابقت با ویروس آنفلوانزای جدید به روز میشود. تمام افراد مبتلا به ام اس باید سالانه واکسن آنفلوانزا دریافت کنند، مگر اینکه دلیل خاصی برای عدم تزریق آن وجود داشته باشد.
نوع دیگر واکسن آنفلوانزا که به صورت اسپری بینی است فلومیست نام دارد و یک واکسن زنده است.

استفاده از واکسن زنده برای مبتلایان ام اس که در حال استفاده از درمانهای اصلاح کننده بیماری ( DMT) هستند، توصیه نمیشود. برای برخی از DMT ها سازمان غذا و داروی آمریکا محدودیت زمانی دریافت واکسن زنده را بعد از توقف DMT تعیین کرده است.

بهتر است قبل از دریافت واکسن زنده با پزشک خود در مورد خطرات، مزایا و زمان مناسب صحبت کنید.

علائم بعد از تزریق واکسن آنفلوانزا

اگرچه واکسن آنفلوانزا، آنفلوانزا ایجاد نمیکند، اما برخی از افراد مبتلا به ام اس ممکن است تا چند روز بعد از دریافت واکسن احساس گرما داشته باشند. اگر بعد از واکسن دمای بدن افزایش یابد، ممکن است از علائم زمینهای ام اس باشد.

به طور کلی بیماران ام اس به خاطر سندرمی به نام Uhthoff اغلب در معرض دمای بالا قرار دارند.بسیاری از بیماران مبتلا به ام اس در اثر افزایش دما دچار علائمی همچون خستگی، درد، اشکال در تمرکز فکری و احساس اضطرار در ادرار کردن می‌شوند.

داروهای ام اس و واکسن آنفلوانزا

واکسن انفولانزا و ام اس
واکسن آنفلوانزا و ام اس

دنیل کانتور رییس سابق انجمن عصب شناسی فلوریدا اینگونه اظهار داشته است: “زمانی که به واکسن آنفلوانزا فکر میکنید باید با متخصص مغز و اعصاب خود صحبت کنید، تا بدانید که آیا داروهای ام اس شما باعث کاهش پاسخ بدن شما به واکسن میشود یا خیر”. وی میگوید برای خود تزریقی (اینترفرونهای بتا و کوپاکسون) هیچ تعامل بدی بین واکسن و داروها وجود ندارد. برای برخی از داروهای جدید ممکن است واکسن آنفلوانزا مانند سایر موارد موثر نباشد. به همین دلیل بهتر است با یک متخصص مغز و اعصاب در مورد کارهایی که میخواهید در فصل آنفلوانزا انجام دهید، مشورت کنید.

در ادامه به صورت کلی تاثیر برخی داروها بر واکسن آنفلوانزا را ذکر کرده ایم:

● کورتیکواستروئید

کورتیکواستروئید اثری در پاسخ ایمنی بدن به واکسن آنفلوانزا ندارد.

● اینترفرون بتا (INF-β)

واکسیناسیون فصلی آنفلوانزا در 90.9 تا 93.0 درصد بیماران تحت درمان با INF ایمن و موثر است. نمونه‌ای از این آمپول‌ها برای بیماران ام اس امپول رسیژن و آمپول سینووکس است.

● گلاتیرامر استات (GA)

مصرف کنندگان GA ممکن است در مقایسه با افراد سالم بعد از واکسیناسیون آنفلوانزا محافظت کمتری داشته باشد.

● میتوکسانترون

میتوکسانترون می تواند ایمنی و اثر بخشی واکسن آنفلوانزا را مختل کند

● Teriflunomide

واکسیناسیون آنفلوانزا در ایجاد محافظت برای بیماران تحت درمان با teriflunomide کافی است.

● دی متیل فومارات

هیچ داده ای در مورد واکسیناسیون دی متیل فومارات و آنفلوانزا وجود ندارد.

● قرص فینگولیمود و واکسن آنفلوانزا

واکسیناسیون آنفلوآنزا در بیماران تحت درمان با فینگولیمود میتواند ایمن و محافظ باشد، اما به دوز تقویت کننده نیاز دارد.

● ناتالیزوماب

واکسیناسیون آنفلوآنزا می تواند در بیماران تحت درمان با ناتالیزوماب ایمن و محافظ باشد.

● سیتوتوکسیک

بیماران تحت درمان با آزاتیوپرین با لوپوس اریتماتوز سیستمیک (SLE) به دنبال واکسیناسیون آنفلوانزا ، از پاسخ آنتی بادی کمتری برخوردار شدند.

● ایمونوگلوبولین داخل وریدی (IVIG)

ایمنی زایی واکسن های زنده توسط IVIG به مدت 6-12 ماه اختلال یافت.

● ریتوکسیماب

در بیماران تحت درمان با ریتوکسیماب ، واکسیناسیون با واکسن های غیرفعال، ممکن است مضر باشد.

چرا برخی داروهای ام اس اثرگذاری واکسن آنفلوانزا را کاهش میدهند؟

استروئیدها (‌ دگزامتازون،کورتن،سینومر و ..) میتوانند سیستم ایمنی بدن شما را سرکوب کرده و شما را در معرض خطر ابتلا به آنفلوانزا قرار دهند. با این حال عدم دریافت واکسن و بروز آنفلوانزا در هنگام مصرف استروئیدها خطر بالقوهای است که باید مورد بررسی قرار گیرد. بنابراین واکسیناسیون در این افراد از اهمیت بیشتری برخوردار است.

این یک نمونه عالی از این مساله است که چرا مراقبتهای پزشکی و انجام کار بالینی با همراهی پزشک و بیمار بهتر است. پزشکان میتوانند به شما کمک کنند تا فواید و خطرات و زمان مناسب واکسینه شدن در هنگام مصرف استروئیدها را بسنجید. این امر به دوز مصرف و مدت زمان استفاده از استروئیدها نیز بستگی خواهد داشت.

چند توصیه احتیاطی در رابطه با تزریق واکسن آنفلوانزا و ام اس

● اگرچه تزریق واکسن آنفلوانزا توصیه میشود، در مواردی ممکن است گزینه خوبی نباشد. اگر فردی در میانه عفونت دیگری و یا در وضعیت عود بیماری ام اس باشد، بهتر است تزریق واکسن آنفلوانزا را به تعویق بیندازد. همچنین اگر فردی به هر یک از اجزای واکسن آنفلوانزا حساسیت دارد، نباید واکسینه شود.
● واکسنهای زنده و ضعیف شده رنده به طور کلی برای مبتلایان ام اس که از درمانهای اصلاح کننده بیماری (DMT) استفاده میکنند، توصیه نمیشود.

● اگرچه این واکسن برای کسانی که از درمانهای اصلاحی بیماری ام اس استفاده میکنند، بی خطر است. اما به طور کلی واکسینه شدن هنگام مصرف استروئیدها موضوعی است که باید با پزشک خود در میان بگذارید.

● واکسنها با وارد کردن مقدار کمی از ماده (در اینجا ویروس آنفلوانزای مرده است) به بدن فرد کار میکنند. سپس سیستم ایمنی بدن آن را به عنوان یک مهاجم تشخیص داده و آنتی بادیهایی را برای حمله به آن ایجاد میکند. اگر فرد در مقابل یک بیمار قرار بگیرد، این آنتی بادیها برای مقابله با عفونت آماده هستند.

● استروئیدها اغلب به مبتلایان ام اس که در وضعیت عود بیماری قرار دارند، داده میشود تا سیستم ایمنی را آرام کند. اما از آنجا که استروئیدها با توقف پاسخ سیستم ایمنی کار می کنند، واکسینه شدن در زمان استفاده از استروئید ممکن است موثر نباشد. سیستم ایمنی بدن باید به واکسن پاسخ دهد و اگر سیستم ایمنی فعال نباشد، آنتی بادی تشکیل نمیشود.

تصمیمگیری در مورد واکسیناسیون یا عدم آن یک موضوع پر بحث در جامعه است. به طور کلی مردم به دو دلیل خطرات واقعی و تفکرات نادرست از واکسن می ترسند. با این حال واکسن آنفلوانزا گزینه خوبی برای بیماران ام اس است، زیرا ابتلا به آنفلوانزا می تواند زندگی این افراد را مختل کند.

جمع بندی

خواه واکسن دریافت میکنید، خواه خیر؛ در هر صورت طبق گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC) میتوانید با رعایت برخی نکات بهداشتی ساده احتمال ابتلا به آنفلوانزا یا انتشار آن را کاهش دهید:
● از افراد بیمار دوری کنید.
● در زمان سرفه یا عطسه دهان و بینی خود را بپوشانید تا از انتشار ویروس جلوگیری کنید.
● دستان خود را مرتب با آب و صابون بشویید یا از محلول ضدعفونی الکلی استفاده کنید.

در مجموع واکسنهای آنفلوانزای زیادی برای این فصل وجود دارد که نمیتوان هیچ یک را به دیگری ترجیح داد. بهتر است با پزشک خود در این زمینه مشورت کنید تا گزینهای را که مناسب شماست تعیین کند.

 

توجه : تمامی نکات گفته شده از وبسایت‌های معتبر خارجی که منابع آنها دکر شده برداشته شده است و هیچگونه از توصیه های گفته شده را بدون همانگی با پزشک خود انجام ندهید.

اگر تجربه‌ای در ارتباط با ام اس یا استفاده از واکسن آنفلوانزا دارید میتونید اینجا با بقیه به اشتراک بگذارید.

 

منبع: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4912669/

5/5 - (15 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن