آیا بین مصرف گردو و ام اس رابطه ای وجود دارد؟
اگرچه هنوز یک رژیم غذایی مشخص برای بهبود علائم ام اس و مهار آن وجود ندارد، اما با توجه به ماهیت التهابی بیماری، به مبتلایان توصیه شده است از رژیم های غذایی که ویژگی های ضد التهابی داشته باشند، پیروی کنند. مغزهای درختی مانند گردو اجزاء مهم یک رژیم ضد التهاب هستند و رابطه گردو و ام اس اخیرا مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است.
گردو و ام اس
بیماری های نورودژنراتیو (بیماریهای توام با تخریب سلولهای عصبی) با التهاب مداوم، تجمع پروتئین های سمی، و آسیب برگشت ناپذیر سلولهای عصبی شناخته می شوند. ام اس نوعی بیماری نورودژنراتیو است که به مرور باعث ناتوانی و کاهش قابل توجه کیفیت زندگی فرد می شود. تاکنون درمان قطعی برای این بیماری پیدا نشده است. درمانهای موجود اصلاح کننده و نگهدارنده هستند. بعضی از داروهایی که برای کنترل علائم به کار میروند، گرانقیمت و کمیاب هستند و بعلاوه، همیشه موثر نبوده، گاهی عوارض جانبی نامطلوب دارند. بنا به دلایل فوق، اخیراً استفاده از عناصر طبیعی غذایی در درمان این بیماری توجه پژوهشگران و پزشکان را به خود جلب نموده است. غذاهای طبیعی بیشتر در دسترس هستند، و بعلاوه، سمیت و عوارض جانبی داروهای شیمیایی را ندارند. گفته می شود که گردو به علت داشتن خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی ممکن است بتواند در مهار ام اس و جلوگیری از حملات آن موثر باشد. این مقاله پس از بررسی اطلاعات مختصر موجود در این زمینه، به رابطه احتمالی گردو و ام اس پرداخته است.
ام اس نوعی بیماری نورودژنراتیو است که به مرور باعث ناتوانی و کاهش قابل توجه کیفیت زندگی فرد می شود
گردو و ام اس، ترکیبات مفید گردو
گردو از آسیا نشأت گرفته، اما اکنون در بسیاری از کشورها کشت می شود. دانه این گیاه درختی ارزشمند، خوراکی و دارای ترکیبات متنوعی است. از این ترکیبات، آنچه به بحث حاضر مربوط می شود، می توان به اسیدهای چرب اشباع نشده سالم، اسیدهای چرب امگا 6 و امگا 3 ، اسید اینا-لینولنیک، اسید لینولئیک، پلی فنولها، ویتامین E ، منیزیم، پتاسیم و مس اشاره کرد. همگی این ترکیبات دارای فعالیتهای آنتی اکسیدانی و ضد التهابی هستند و به این دلیل، قادرند با اثرات مخرب رادیکال های آزاد و آسیبهای سلولی مقابله کنند. آنتی اکسیدان های موجود در گردو همچنین میتوانند در روند تنظیم مغز و نخاع (CNS) نقش ایفا کنند. جالب است بدانید که میزان آنتی اکسیدانهای موجود در گردو دو برابر آجیل های درختی دیگر است.
گردو و ام اس، فواید شناخته شده گردو
ویژگیهای گردو باعث شده است که در درمان بسیاری از بیماریهای التهابی و متابولیکی مانند بیماریهای قلبی عروقی، دیابت، آرتریت روماتوئید، و کاهش التهاب مغز موثر باشد و تاثیر مثبت آن در این موارد تأیید شده است. گردو همچنین به بهبود گردش خون و تثبیت هورمونها کمک کرده، از حملات قلبی و اگزما جلوگیری می کند. بعلاوه، نقش گردو در کند کردن روند پیری مغز و پیشگیری از بیماریهای نورودژنراتیو مانند پارکینسون و آلزایمر در مطالعات نشان داده شده است.
علاقمندی پژوهشگران به بررسی رابطه گردو و ام اس به دلیل خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی موجود در گردو است
گردو و ام اس، التهاب
ام اس یک بیماری التهابی است و در کنار دمیلیناسیون سلولهای عصبی (تخریب غلاف میلین اطراف سلولهای عصبی مغز و نخاع)، نشانه بارز دیگر آن التهاب است. گروهی از لنفوسیتهای تی (T cell) که در دفاع از بدن نقش دارند، مسئول ایجاد روند التهابی هستند. نوعی از این سلولها که به آنها لنفوسیتهای خود واکنشگر گفته می شود، وارد مغز و نخاع شده، به غلاف میلین حمله میکنند. حین این حمله، آنتی بادیها و سیتوکین های التهابی آزاد میشوند و بنوبه خود باعث تورم، و فعالسازی بیشتر ماکروفاژها، سیتوکینها و سایر پروتئینهای مخرب میشوند. التهاب ایجاد شده انتقال اطلاعات بین نورونها را کاهش داده، به پیشرفت علائم بیماری کمک می کند. از آنجا که هنوز هیچ درمانی برای برخی از بیماریهای التهابی، از جمله ام اس وجود ندارد، توجه پژوهشگران بر خواص ضد التهابی میوه ها، سبزیجات و دانه ها متمرکز شده است.
گردو و ام اس، تحقیقات چه میگویند؟
تحقیقاتی که تاکنون رابطه گردو و ام اس را مورد بررسی قرار داده، عمدتا در جوندگان (موش آزمایشگاهی)، و به میزان کمتری در انسان صورت گرفته و نتایج آنها فواید زیر را به گردو نسبت داده است:
- کاهش سطح نشانگرهای التهابی خون شامل متابولیت پروستاگلاندین E و 11-دهیدرو ترومبوکسان B2
- کاهش التهاب مغز، مخصوصا در ناحیه هیپوکامپ که برای حافظه و شناخت حیاتی است
- کاهش قابل توجه شدت بیماری، مهار تشکیل پلاک و تاثیر بر تولید سیتوکین در موشهای مبتلا به مدل تجربی ام اس (EAE)
- بهبود حافظه، شناخت و عملکرد حرکتی
- مهار اثرات استرس بر سیستم قلبی عروقی (مطالعه انسانی)
- تغییرات مثبت خلق و خو (مطالعه انسانی)
گردو و ام اس، رژیم غذایی ضد التهاب
موضوعی که غالبا در مورد غذا و ام اس مطرح می شود این است که پیروی از یک رژیم ضد التهابی ممکن است مفید باشد. این کاملاً منطقی به نظر می رسد، زیرا اکنون بطور قطع می دانیم که التهاب نقش مهمی در پیشرفت بیماری و سیر بالینی بعدی آن دارد. البته، در حال حاضر درک روشنی از تأثیر رژیم غذایی بر روند التهابی ام اس وجود ندارد. مطالعات متعددی روی مدل های حیوانی، و مطالعات کوچکتری در نمونه های انسانی صورت گرفته است و احتمالا رسیدن به یک نتیجه قطعی در این مورد نیاز به زمان دارد. اما توصیه فعلی بر استفاده از یک رژیم غذایی سالم، غنی از سبزیجات، میوه ها، مغزها، غلات کامل و حبوبات، و محدود از نظر قند، نمک، چربیهای اشباع شده و کلیه غذاهای فرآوری شده، و دارای حداقل گوشت قرمز و محصولات لبنی است. یقینا چنین رژیمی از راههای دیگر نیز به بیماری کمک می کند. چون التهاب بر سیستم های دیگر نیز تاثیر می گذارد و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، سرطان، آرتروز، دیابت و اختلالات مرتبط با را افزایش می دهد و این بیماریها ممکن است شانس بازگشت حملات بیماری ام اس را بیشتر کنند. بنابراین، محافظت سیستمیک در برابر التهاب، هم بطور مستقیم و هم بطور غیر مستقیم به بیماری ام اس کمک میکند.
گردو و ام اس، نتیجه کلی
به طور کلی مطالعات زیادی در مورد رابطه گردو و ام اس انجام نشده و بیشتر آنها نیز روی حیوانات بوده است. اما با توجه به محتوای غنی ضد التهابی و آنتی اکسیدانی گردو، و تایید شدن نقش آن در بهبود و پیشگیری از بیماریهای مختلف، مصرف آن خالی از فایده نخواهد بود. غذاهایی مانند گردو در اصلاح محیط داخلی بدن و مهمتر از آن، محیط عصبی مغز بسیار مطلوب عمل میکنند. بنابراین، تا زمان تکمیل مطالعات مربوط به بررسی رابطه گردو و ام اس، می توان گردو را با خیال راحت وارد رژیم غذایی کرد. البته، این به افرادی که به دانه های درختی حساسیت دارند توصیه نمی شود.
رژیم های ضد التهاب معمولا با داشتن مقادیر قابل توجه میوه ها، سبزیجات، و مغزها شناخته می شوند